Expositie “Bij Lens” in Leeuwarden

Posted by on Apr 15, 2022 in Uncategorized | No Comments
Expositie “Bij Lens” in Leeuwarden

Begin april waren we druk bezig met het transformeren van de voormalige werkplaats en smederij van Roelof Lens in een sfeervolle tijdelijke expositieruimte. Deze plek ademt nog steeds de aanwezigheid van Roelof uit, met veel bijzondere voorwerpen, waaronder gereedschappen die soms al abstracte kunstwerken zijn, en werk dat Roelof door de jaren heen heeft gemaakt. Het is mooi om te zien hoe mijn werk zich voegt in de ruwheid van de ruimte en de metalen objecten die er al staan.

Dit project is meer dan alleen een expositie. Het is ook een prachtige manier om emoties te verwerken die afscheid nemen van het verleden met zich meebrengt. Natuurlijk zijn in een ruimte die zoveel jaren is gebruikt door iemand die er met passie mee bezig was, de emoties en herinneringen nog bijna tastbaar aanwezig.

Samen met Roelofs vrouw Marianne zocht ik naar een balans die voor haar ook goed moest voelen. Vaak is afscheid nemen makkelijker als je de ruimte en dingen een nieuwe plaats en functie geeft.

Voor mij persoonlijk was dit een ook bijzonder project. Ik voel me hier in Leeuwarden opgenomen in een warme gemeenschap van vrienden en kennissen. Sommige van hen leerde Roelof ook op een nieuwe manier kennen. Of mensen blijken via dwarsverbanden elkaar te kennen zonder daar eerder weet van te hebben gehad. Ik geniet van deze mooie verbindingen.

Het is veel meer geworden dan zomaar een expositie in een karakteristieke industriële ruimte. Het is een verhaal van verwerking en hernieuwing, een verhaal over nieuwe herinneringen, over het leven, passie van het maken en veel liefde.

Douwe Talma van LEO Middelsé heeft er ook een mooie reportage van gemaakt.